top of page
  • Foto van schrijverLiza

Mijn 5 favoriete presentatie-tools

Bijgewerkt op: 6 dec. 2022

In de afgelopen jaren heb ik zo mijn 'favorites' verzameld die me helpen om een goede presentatie te kunnen geven. In deze blog zet ik vijf verschillende tools op een rijtje, waaronder hardware, software, en een smartphone app, die me net wat extra steun geven bij (de voorbereiding van) een presentatie. Misschien helpen ze jou ook!


1. Canva


Al jaren gebruik ik met plezier dit online designprogramma. Sterker nog, er gaat bijna geen dag voorbij dat ik Canva niet gebruik! Het programma is ideaal wanneer je weinig ervaring hebt met grafische vormgeving, maar wel indruk wil maken met een mooie presentatie, infographic of afbeelding. Ik gebruik Canva vooral om eenvoudige infographics te maken voor in mijn presentaties en om mooie afbeeldingen te maken bij mijn Linkedin en Instagram-posts. Onlangs heb ik het programma voor het eerst ook gebruikt om een volledige presentatie te maken en te geven. Die functie moet ik nog goed onder de knie krijgen, maar mijn eerste indruk is positief. Al met al is dit programma een enorme aanrader voor wetenschappers die visueel meer impact willen maken.


Kijk voor meer informatie: www.canva.com


2. Unsplash


Weet je niet goed waar je mooie en rechtenvrije afbeeldingen kan vinden voor in je presentatie? Dan is Unsplash zeker het proberen waard. Sinds ik begonnen ben met het maken van IN PRESS® proefschrift magazines, struin ik standaard Unsplash af voor mooie én rechtenvrije afbeeldingen. Ik pluk allang niet meer zomaar plaatjes van Google. Je zult versteld staan van de indrukwekkende afbeeldingen die je hier kan vinden, al vraagt het wel een andere manier van zoeken dan je waarschijnlijk gewend bent. Binnenkort verschijnt een online masterclass over het zoeken van mooie en rechtenvrije afbeeldingen met behulp van Unsplash. Stay stuned!


Kijk voor meer informatie: www.unsplash.com


3. Ademhalingsapp


Om rustig te worden voorafgaand aan een presentatie, maak ik altijd gebruik van ademhalingstechnieken. Dat kan eigenlijk al vrij eenvoudig door een paar diep in en uit te ademen vlak voordat je gaat presenteren. Sinds ik de kracht van ademhaling heb ontdekt, probeer ik steeds weer nieuwe technieken uit. Eén van mijn favoriete apps hiervoor is Oak. Het is een eenvoudige, maar doeltreffende app als je wil beginnen met ademhalingsoefeningen.


4. Morphing transition effect


Wil je indruk maken met je Powerpoint presentatie? Probeer dan eens de zogenaamde ‘morphing transition’. Dit is een overgangseffect tussen twee slides waarmee je op een gave manier beweging creëert in je presentatie zonder dat je zelf hoeft te animeren. Ik vind het echt een 'life hack' en raad je aan om eens op Youtube instructiefilmpjes te bekijken. Gebruik dit effect overigens wel met mate, zo blijft het ook daadwerkelijk effect houden.


Het morphing effect vind je onder de tab Overgangen (of Transitions).

5. Logitech presenter


Tot slot, één van mijn allerbelangrijkste tools: mijn eigen ‘presenter’ of ‘clicker’. Niets is zo vervelend als vastzitten aan een toetsenbord om door te kunnen klikken naar de volgende slide. Zorg er dus voor dat je altijd je eigen clicker bij je hebt, zo creëer je in elke setting ruimte om te lopen en de mogelijkheid om te gaan staan waar jij wilt. Ik heb ‘m standaard in mijn tas zitten en raad ‘m steevast aan aan iedereen die deelneemt aan mijn presentatieworkshop!


Klik hier voor mijn favoriete clicker.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page