top of page
Foto van schrijverLiza

3 tips voor het gebruik van afbeeldingen in je presentatie

Ik weet nog goed dat ik als promovendus maar wat deed. Tenminste, als het ging om het gebruik van afbeeldingen in mijn presentaties. Ik zocht op Google naar plaatjes en plakte die vervolgens in het daarvoor bestemde Powerpoint vakje. Aangevuld met wat begeleidende tekst werd de slide een stuk aantrekkelijker, dacht ik. In de afgelopen jaren heb ik een hoop geleerd wat betreft het gebruik van afbeeldingen. In deze blog deel ik een aantal eenvoudige tips voor het gebruik van afbeeldingen in je volgende presentatie.


Zoek naar rechtenvrije afbeeldingen

Het is verleidelijk om het internet op te gaan en lukraak te zoeken naar een afbeelding voor in je presentatie. Toch hoor ik de laatste tijd steeds vaker dat er bedrijven zijn die speuren naar het onrechtmatig gebruik van afbeeldingen om vervolgens een claim uit te kunnen delen. Misschien zijn het spookverhalen, maar dit wil je natuurlijk liever niet. Ik heb overigens zelf veelvuldig gebruik gemaakt van afbeeldingen die ik zomaar online vond, zonder te checken waar die vandaag kwamen. Inmiddels weet ik beter en ben ik fan van de websites Unsplash en Pexels. Deze sites hebben een enorme collectie rechtenvrije foto’s die je gratis in je presentatie kan gebruiken. Dit soort websites vragen overigens wel een andere manier van zoeken. Wetenschappelijk jargon zoals ‘social factors’ of ‘brain functioning’ leveren geen goede resultaten op. De kunst is om meer algemene termen te gebruiken. Meteen een goeie oefening om van jargon af te komen. Als je wel heel specifieke afbeeldingen nodig hebt, dan zijn dit soort sites minder geschikt. Op betaalde website, zoals iStock, is de keuze groter. Daar betaal je dan wel per afbeelding voor, al hebben universiteiten of onderzoeksinstelling hier vaak ook wel credits voor.


Vermijd afbeeldingen van gezichten

Ons brein reageert sterk op het zien van een gezicht. Dat betekent dus ook dat een afbeelding met een gezicht erop erg kan afleiden van je verhaal. Zeker als het overduidelijk een Stock-foto model is. In sommige gevallen kan het gebruik van een gezicht in je presentatie juist een sterk effect hebben, maar over het algemeen vermijd ik foto’s waarop duidelijk een gezicht staat. Als je toch een persoon in beeld wil, dan zou ik kiezen voor een foto waarin die persoon niet herkenbaar is of je snijdt zelf een deel van de foto af zodat het gezicht niet zo prominent aanwezig is. Overigens vermelden websites als Unsplash en Pexel dat een herkenbare foto van iemand nooit in kwaaddaglicht mag worden gesteld en niet op een beledigende manier mag worden gebruikt. Goed om op te letten.


Probeer het bij één stijl te houden

Dit is een kwestie van smaak, vermoed ik, maar het ziet er een stuk rustiger en professioneler uit als je afbeeldingen kiest die enigszins dezelfde soort uitstraling hebben. Heel concreet: ik maakte ooit een presentatie met alleen maar zwart-wit foto’s. Ik maakte alle foto’s zwart-wit in Powerpoint met de Afbeeldingsopmaak functie. Ik voegde er trouwens één afbeelding in kleur toe, omdat ik wilde dat juist die zou opvallen. Het is overigens niet eenvoudig om afbeeldingen te zoeken die eenzelfde soort stijl hebben, maar het is het experimenteren waard.


Het maken van een goede presentatie kost veel tijd, net zoals het zoeken naar betekenisvolle afbeeldingen. Plan er dus ook tijd voor in. Hoe meer je oefent hoe meer je zult merken dat je slides erop vooruitgaat en hoe beter je de aandacht van je publiek kan vasthouden. Tot slot, wees niet bang een mooie afbeelding zo groot te maken als de slide zelf, misschien zelfs zonder enige tekst toe te voegen. Laat je niet verleiden tot het daarvoor bestemde afbeeldingshokje op je Powerpoint slide. Een mooie, beeldvullende afbeelding zonder enige andere afleiding op je slide kan veel impact hebben. Succes!

1.449 weergaven

コメント


bottom of page