top of page
Foto van schrijverLiza

5 inspirerende boeken om je wetenschapscommunicatie skills te verbeteren

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent hoogstwaarschijnlijk tijd om eindelijk weer eens rustig een boek te lezen. Misschien ga je voor een roman. Of een biografie. Mocht je zin hebben om je wetenschapscommunicatie skills een boost te geven, dan heb ik hier vijf fijne boekentips voor je. Dus pak je strandstoel erbij en bereid je voor om je onder te dompelen in de wereld van wetenschapscommunicatie!


Don’t be such a scientist - Randy Olson

Dit boek is absoluut top! Het bevat veel inzichten in hoe je als wetenschapper beter kunt communiceren met een brede doelgroep. Leuk feitje: de schrijver, Randy Olson, was ooit professor in de mariene biologie aan een Amerikaanse universiteit. Hij gooide echter het roer om en werd filmmaker in Hollywood. Nu gebruikt hij zijn kennis als filmmaker om wetenschappers te leren hoe ze beter kunnen communiceren over hun werk. Met behulp van vermakelijke voorbeelden en casestudies laat Randy zien hoe belangrijk storytelling is in wetenschapscommunicatie. Hij introduceert ook een handig format: het ABT-format. Daarover meer in het volgende boek op deze lijst.



The narrative gym: Introducing the ABT framework for messaging and communication - Randy Olson

Dit boek gaat dieper in op het ABT-format, dat staat voor: AND, BUT, THEREFORE. De auteur legt op heldere wijze uit hoe je dit format telkens opnieuw kunt gebruiken om je onderzoek op een interessante en aantrekkelijke manier te delen met een breed publiek. Klinkt simpel, maar ik vermoed dat dit format je echt zal doen verbazen. Het dwingt je namelijk om op een beknopte en krachtige manier te vertellen waar je onderzoek over gaat, als een soort mini-pitch. De auteur haalt ook hier weer inspiratie uit zijn ervaringen als filmmaker in Hollywood.


De TED-methode - Chris Anderson

Chris Anderson, de man achter het wereldberoemde TED-imperium, neemt je in dit boek stap voor stap mee door de verschillende onderdelen van een TED Talk. Denk aan de inhoud van het verhaal, het gebruik van beeldmateriaal, lichaamstaal en zelfs kledingkeuze. Dit boek heb ik zelf gelezen voordat ik mijn eigen TED Talk gaf over het belang van wetenschapscommunicatie, maar ik weet zeker dat je er ook veel aan zult hebben voor al je andere presentaties.



Public Speaking Secrets: How to deliver a perfect presentation as a foreign professional - Whitney Nelson

Als je geen native Engels spreker bent en je daar soms onzeker over voelt, dan is dit boekje best wel nuttig. Ik heb er zelf waardevolle inzichten en praktische tips uit gehaald die ik vaak aanhaal tijdens presentatieworkshops. Zo vond ik het fijn om te lezen dat non-native sprekers van nature vaak een rustiger spreektempo hebben omdat ze langer nadenken over hun woorden. In plaats van dat je dit als een obstakel ervaart, kun je dit ook zien als een sterk punt. Want door rustig te spreken met af en toe een pauze wordt je verhaal eigenlijk veel sterker. Klinkt goed toch?


Bloggen als een pro - Elja Daae

Ter afsluiting een klein boekje over bloggen. In dit boekje krijg je snel inzicht in de basisprincipes van bloggen. Wat is het precies? Wat zijn de belangrijkste ingrediënten? Waar kun je over bloggen? En hoe vaak moet je bloggen? Dit boekje heeft me enorm geholpen om mijn blog nieuw leven in te blazen. Na een aantal jaar bloggen wist ik niet meer waar ik over moest schrijven en hoe ik het moest aanpakken. Dankzij dit boekje kreeg ik weer energie en plezier om opnieuw én regelmatig te bloggen!


Kortom, maak je leeslijst klaar en bereid je voor op een zomer vol leesplezier en nieuwe inzichten in wetenschapscommunicatie!



Comments


bottom of page