Van WC-poster tot Scrollytelling: 10 ludieke vormen van wetenschapscommunicatie
Bijgewerkt op: 24 okt. 2022
Wetenschapscommunicatie beperkt zich al lang niet meer tot enkel het schrijven van zo behapbaar mogelijke teksten. Er is steeds meer behoefte om buiten de comfortzone te treden en andere creatieve, ludieke en vooral innovatieve vormen van wetenschapscommunicatie in te zetten. Maar aan welke vormen van wetenschapscommunicatie moet je dan denken? Daarover ging ik in gesprek met deelnemers bij de thematafel ‘creatieve middelen’ tijdens de eerste editie van de Nationale Wetenschapscommunicatiedag. In deze blog lees je de opbrengsten.

1. Scrollytelling
Zelf had ik nog niet eerder gehoord van de term ‘scrollytelling’ en ik kan me voorstellen dat deze vorm van communicatie voor veel mensen nieuw is. Toch wordt scrollytelling al enige tijd gebruikt door onder andere de Volkskrant. Scrollytelling is een mix van ‘storytelling’ en ‘scrolling’. Het verwijst dus naar een vorm van storytelling waarbij de gebruiker door een verhaal scrolt. Tijdens het scrollen worden de zintuigen op verschillende manieren geprikkeld met onder andere tekst, audio, afbeeldingen en (interactieve) video. Wil je meer weten over scrollytelling? Bekijk dan eens deze website of klik hier voor een mooi voorbeeld van scrollytelling.
2. Wetenschapsfestival
Wetenschap op een festival, dat is toch een gave combinatie! Lowlands organiseert al jaren wetenschapssessies en biedt daarnaast wetenschappers de mogelijkheid om op het festival data te verzamelen. Het mooie aan dit concept is dat mensen in een ontspannen setting kennis kunnen maken met wetenschap. Naast Lowlands zijn er nog veel meer wetenschapsfestivals in Nederland. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van ExpeditieNext.
3. Podcast
Podcasts worden steeds populairder. Ik luister zelf ook veel naar podcasts. Ideaal wanneer ik onderweg ben met de auto, de trein of gewoon tijdens een wandeling. Ook zijn er steeds meer podcasts op het gebied van wetenschapscommunicatie. Zo is er EnkeltjeWetenschap, De Universiteit van Nederland podcast en sindskort ook de podcast Stokstaartjes, speciaal voor kinderen.
4. Televisie
Televisie is een vorm van wetenschapscommunicatie die al veel langer bestaat, maar toch behoorlijk effectief is om een breed publiek kennis te laten maken met wetenschap. Denk bijvoorbeeld aan het tv-programma Proefkonijnen, Atlas, de Kennis van Nu en de 5-delige tv-serie Erik Scherder Onderzoekt waarin hoogleraar Erik Scherder aan de hand van tegeltjeswijsheden wetenschap toegankelijk maakt voor een breed publiek.
5. Zintuigen prikkelen
Tijdens de thematafel spraken we ook over vormen van wetenschapscommunicatie die heel sterk gericht zijn op beleving, op het prikkelen van de zintuigen en op die manier mensen toegang geven tot kennis. Denk aan vormen waarbij wetenschap samengaat met kunst, zoals visuele tentoonstellingen, muziek of poëzie. Een leuk voorbeeld in deze context is de ‘science rapper’ Jon Case.
