top of page
  • Foto van schrijverLiza

Bill Gates + 5G + microchip = corona?

Bijgewerkt op: 11 mei 2021

Wat heeft de coronacrisis te maken met Bill Gates, 5G en een microchip? Volgens complotdenkers zijn het allemaal onderliggende oorzaken van het coronavirus. Waarom ontstaan zulke complottheorieën juist nu?


Bill Gates, de man achter Microsoft, blijkt nu ook uitvinder te zijn van het coronavirus. Het door hem gefinancierde Pirbright Institute in Engeland heeft er zelfs een patent op. En dat is niet het enige. Gates is ook het brein achter de 5G-masten waarmee hij op een super efficiënte manier de hele aardkloot kan infecteren met het virus. Dat allemaal om uiteindelijk iedereen afhankelijk te maken van een door hem ontwikkeld microchip-vaccin. Dat is dan weer de filantroop in Gates. Maar verder is het gewoon macht en vermogen uitbreiden. Typisch Bill. Of toch niet?

Volgens collega-onderzoeker Jan-Willem van Prooijen vormt een tijd van onzekerheid en onduidelijkheid de perfecte voedingsbodem voor complottheorieën. En laten we ons nu net in zo’n onzekere tijd bevinden. Vooral bij mensen die niet goed tegen stress kunnen, lijkt een interessant en eeuwenoud mechanisme in werking te treden: het brein gaat verbanden leggen tussen factoren die helemaal niets met elkaar te maken hebben. Hoe zit dat?

Patronen herkennen

De mens is uitgerust met het vermogen om patronen te herkennen, verbanden te zien. Dat is altijd nodig geweest om bedreigende situaties te overleven (bijvoorbeeld een giftige gordijnzwam eten lijdt tot ziekte). Uitermate handig, maar hetzelfde vermogen kan ook complottheorieën in de hand werken. Naarmate de situatie ernstiger of de ramp groter is, heeft de mens meer behoefte aan een verklaring daarvoor. Dus gaan mensen zelf op zoek naar voor hen plausibele redenen. Het gevolg kan zijn dat situaties of gebeurtenissen oorzakelijk aan elkaar verbonden worden, die feitelijk niets met elkaar te maken hebben. Zo kan een complottheorie ontstaan.


Dat er complottheorieën circuleren is evolutionair gezien dus te verklaren, al is niet iedereen er bevattelijk voor. Volgens complottheorie-onderzoeker Van Prooijen geloven mensen met een grote behoefte aan orde gemakkelijker in samenzweringen. Dan hebben we het dus niet over de meerderheid van de bevolking.


Of…


…is bij die meerderheid het vermogen om verbanden te leggen gewoon niet zo goed ontwikkeld? Lopen de meeste mensen misschien juist achter de feiten aan? De Watergate-affaire bleek achteraf ook waar te zijn. En voor Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingsstrijd is inmiddels bewijs. De meeste complottheorieën zijn totale waanzin, maar heel soms zijn ze het begin van de waarheid. Wat het wordt, weten we pas achteraf.


Ter informatie: deze blog is eerder gepubliceerd op NEMO Kennislink.

28 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page