top of page
  • Foto van schrijverLiza

Opvallende vormen van wetenschapscommunicatie: Dance Your PhD

Bijgewerkt op: 10 jun. 2021

Als je als onderzoeker aan wetenschapscommunicatie denkt, denk je wellicht al gauw aan een praatje voor een publiek buiten je vakgebied, aan een interview voor de krant, radio of tv. Misschien denk je aan een toegankelijke blog, of zelfs aan een wetenschapsvlog. Er bestaan echter nog veel ludiekere vormen van wetenschapscommunicatie. Ter inspiratie laat ik de komende tijd een aantal de revue passeren. Dit keer: Dance Your PhD.


Stel je voor, je doet onderzoek naar de werking van lasers, superfluïden, het effect van lichtsnelheid en de rol van fotonen en atomen. Een zeer specifiek en behoorlijk ingewikkeld onderzoeksterrein voor buitenstaanders. Hoe zou je aan iemand buiten je vakgebied uitleggen wat de kern is van je onderzoek?


Dans in plaats van Powerpoint


Wetenschapper en wetenschapsjournalist John Bohannon besloot precies dit onderwerp in 2011 tijdens zijn TED talk uit te leggen aan de hand van dans. In zijn ‘danstalk’, die absoluut de moeite waard is om terug te kijken, beweert Bohannon dat dans wetenschap begrijpelijk kan maken. Een op het eerste gezicht vreemde uitspraak. Toch bestaat de tot hem uitgeroepen ‘Dance Your PhD’ competitie al meer dan 13 jaar. Deze internationale wedstrijd roept promovendi en gepromoveerde onderzoekers op onderzoek niet in Powerpoint, maar in de vorm van dans uit te leggen. Voor de winnaar is er een geldprijs van 1000,- dollar.


Vorm van wetenschapscommunicatie waarbij onderzoek in dans wordt uitgebeeld.
Dance Your PhD

Anders denken


Nu heb ik zelf tijdens mij promotietijd lang geroepen dat ik hier een keer aan mee wilde doen. Het zou de perfecte combinatie zijn geweest van mijn jarenlange ballet-ervaring en mijn promotieonderzoek. Ik heb er uiteindelijk nooit werk van gemaakt…


Ik pleit er ook niet voor dat iedere wetenschapper deze vorm van wetenschapscommunicatie zou moeten overwegen. Ik haal dit aan ter inspiratie. Los van de unieke vorm, ben ik ervan overtuigd dat als je als wetenschapper je onderzoek op een totaal andere manier uitdrukt, anders dan in de taal die je dagelijks gewend bent, je zelf ook tot andere inzichten kan komen. Door je knooppunten van kennis op een nieuwe manier met elkaar te verbinden, kan je je ideeën en gedachten naar een ander niveau tillen. Een win/win situatie als daarmee tegelijkertijd wetenschappelijke kennis toegankelijk en vermakelijk wordt voor een breed publiek.

252 weergaven
bottom of page