top of page
  • Foto van schrijverLiza

Waarom je bij de start van een presentatie níet jezelf zou moeten introduceren

“Goedemiddag allemaal, ik ben Liza Cornet en ik werk aan de universiteit van zus en zo, op de afdeling van die en die en in het komend halfuur ga ik jullie meer vertellen over mijn onderzoek naar…” Herkenbaar? Waarschijnlijk wel, aangezien dit de klassieke opening van de meeste wetenschappelijke presentaties is. Hoewel er niet veel mis is met jezelf voorstellen, kun je met een simpele aanpassing veel sneller de aandacht van het publiek winnen.


We doen het (bijna) allemaal. Jezelf voorstellen bij de inleiding van een presentatie. En daar is op zich niks mis mee, het is juist handig als je publiek weet wie je bent en waar je werkt. Maar de timing van het delen van deze informatie is vaak verkeerd. Door een presentatie te starten met een introductie van jezelf, loop je het risico dat je niet direct de aandacht van het publiek hebt. Eigenlijk begin je met de focus op jezelf, terwijl connectie maken met je publiek essentieel is wanneer je wil dat men naar je luistert. Vaak wordt de tijd waarin je jezelf voorstelt, door je publiek benut om nog even met spullen te rommelen of nog even snel een appje te sturen. En dat is jammer, want om vervolgens wél de aandacht van je publiek te krijgen, zul je na deze informatieve opening extra hard je best moeten doen.


Een eenvoudige aanpassing

Wat kan je dan wél doen om direct de aandacht van je publiek te pakken en je presentatie boeiender te starten? Door contact te maken met je publiek! En dat kun je doen door je luisteraars te prikkelen, aan het denken te zetten of zelfs even aan het lachen te maken (als je durft). Probeer eens je presentatie met een vraag te starten die te maken heeft met je onderzoek. Of start met een stelling, een anekdote, of een quote uit bijvoorbeeld een film. Misschien zelfs met een nieuwsitem dat te maken heeft met je onderzoek. Geef vervolgens je publiek even de tijd om deze inleiding te verwerken. En introduceer dan alsnog jezelf.

Trek meteen de aandacht van je publiek door de start van je presentatie aan te passen

Een beetje moed

Als je gewend bent om met de klassieke introductie van jezelf te starten, vraagt het wellicht een beetje moed om het te veranderen. Oefen je nieuwe inleiding daarom ook goed. Het is belangrijk om je vraag, stelling of quote duidelijk te introduceren. Niet tussen het openen van je presentatie en het nemen van een slok water. Ik daag je uit je volgende presentatie anders te starten dan je gewend bent. Je zult merken dat het veel minder ongemakkelijk is dan dat nu misschien lijkt.

Tot slot een laatste tip: als je met een prikkelende vraag of stelling begint, ga deze dan niet alsnog introduceren (‘Ik wil jullie graag om te beginnen een vraag voorleggen..’). Begin gewoon en je publiek zal luisteren.


Meer weten? Bekijk dan dit YouTube-filmpje over hoe je het beste je presentatie of pitch kan starten.

1.201 weergaven

Comments


bottom of page