top of page
  • Foto van schrijverLiza

Hoe ik een 'doorstart' maakte met bloggen + een leestip voor wetenschappers die willen bloggen

Bijgewerkt op: 3 aug. 2021


Zo’n zes jaar geleden begon ik met bloggen. Ik werkte toen nog als wetenschapper en ontdekte dat het een relatief laagdrempelige manier is om wetenschappelijke kennis met een breed publiek te delen. Toen ik begon met Studio Wetenschap besloot ik een ‘doorstart’ te maken met bloggen en het structureler aan te pakken. In deze blog deel ik een aantal tips die relevant zijn voor wetenschappers die overwegen om ook te gaan bloggen.


Ik begon met bloggen toen ik lid werd van Faces of Science en blogs ging schrijven voor NEMO Kennislink over wat me bezighield als promovendus. Ook schreef ik als onderzoeker een aantal blogs voor de 'Leidenpedagogiekblog' en gaf ik een aantal keer een gastcollege over bloggen. Door het schrijven van blogs ontdekte ik dat bloggen om verschillende redenen heel nuttig kan zijn. Zo leerde ik bijvoorbeeld los te komen van het wetenschappelijk jargon waarin ik als wetenschapper gewend was te schrijven en leerde ik veel over de onderwerpen die ik uitkoos om over te schrijven. Maar bovenal ontdekte ik hoeveel mensen je potentieel kunt bereiken met een blog. Zo lazen bijna 17.000 (!) mensen mijn blogpost over complottheorieën op NEMO Kennislink.


Bloggen als een pro


Toen ik afgelopen april full time aan de slag ging met Studio Wetenschap wist ik niet meer zo goed wat ik wilde met bloggen. Waar ga ik dan over schrijven? Hoe pak ik dat aan? En ook, hoe vaak moet ik bloggen? Vragen die ook relevant zijn voor wetenschappers die op het punt staan of net begonnen zijn met bloggen.


Hoe pak je het bloggen dan aan?

Per toeval stuitte ik op het boek ‘Bloggen als een pro’ van Elja Daae, een dun boekje (je leest het in één uur uit) dat je in vogelvlucht meeneemt door het belang van bloggen en praktische zaken rondom bloggen. Het is niet speciaal geschreven voor wetenschappers, maar je kan er wel veel handige tips uithalen. Ik haalde eruit dat het belangrijk is om een niche te kiezen en focus te houden. Over welk onderwerp weet je het meest en vind je het leuk om over te schrijven? Ook leerde ik dat het handig is om regelmatig te bloggen. Dat is niet alleen handig zodat geïnteresseerde lezers weten wanneer ze weer iets kunnen verwachten, maar helpt je als schrijver ook om sneller schrijfvaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast voorkomt het dat je bij elke blogpost opnieuw een drempel voelt. Tot slot inspireerde het lezen van het boek me om een format te bedenken (zoals ‘Opvallende vormen van wetenschapscommunicatie’) dat herhaalbaar is met steeds een andere inhoud.


Na het lezen van het boek besloot ik vanaf dat moment elke week een blog te schrijven. En waar ik voorheen blogde over wetenschappelijke onderwerpen die ik interessant vond, heb ik mijn focus nu verlegd naar bloggen over onderwerpen op het gebied van wetenschapscommunicatie. Op dit moment worden de meeste van mijn blogpost zo’n 100 tot 200 keer gelezen en de aankondiging op LinkedIn leidt regelmatig tot interactie met wetenschappers en wetenschapscommunicatoren. Dat is top, want van de input van anderen leer ik weer en tegelijkertijd breid ik zo mijn netwerk uit.


Al met al ben ik een groot fan van bloggen. Als wetenschapper bereikte ik er relatief eenvoudig een publiek buiten de wetenschap mee én leerde ik los te komen van de wetenschappelijke taal. Als ondernemer helpt het me in contact te komen met anderen en mijn kennis over wetenschapscommunicatie uit te breiden.


Ik ben benieuwd, ben jij onderzoeker en overweeg je te gaan bloggen? Of blog je al een tijdje en heb je tips voor andere wetenschappers? Deel je tips!

162 weergaven

Commentaires


bottom of page